Siffror som domännamn? Var inte hela tanken med domännamnssystemet att man inte skulle behöva komma ihåg alla dessa siffror som IP-numren består av? Jo, det var grundidén, men nu är det ju så att det faktiskt finns länder som inte har separata tecken för bokstäver och domännamnssystemet hade från början lite svårt att hantera annat än latinska bokstäver. Nu vill jag absolut inte kalla mig själv något asienkännare men tydligen är siffrorna de enda tecken i det latinska alfabetet som många av kineserna känner till. Av den anledningen består många av kinas mest populära domäner av endast siffror. Korta och lätta att skriva in oavsett vilket tangentbord du har framför dig.

Kineserna är ju som bekant även intresserade av de nya toppdomänerna och således består 1 av 7 registreringar i det nya toppdomänsprogrammet av domäner bestående av endast siffror enligt Domain Incite, som drar sig så långt som att påstå att marknaden för nummerdomäner är kraftigt övervärderad, då det enligt Alexa inte finns så stor andel nummerdomäner på topplistorna. Dock verkar dessa nummerdomäner vara specifikt riktade mot en kinesiska marknaden, varför Alexas globala rankning kanske spelar mindre roll.

Vi noterar också att de domäner som skänkts bort, eller kraftigt rabatterat domännamnsregistreringar har hög andel nummerdomäner. Givetvis är det väldigt enkelt för en domännamnsspekulant att registrera långa nummerserier jämfört med att manuellt fila fram lika många relevanta sökord. Fyra av de nya toppdomänerna är i princip fulla när det rör sig om femsiffriga nummer; xyz, top, wang och club.

Problemet med nummer-domäner, förutom det uppenbara att det är svårt att komma ihåg en nummerserie, är att sökmotorerna i allmänhet inte tar någon hänsyn till numret, varför det kan vara svårt att sökmotorsoptimera ett nummer, på samma vis som ett mer traditionellt varumärke.

Vårt råd är att fokusera på era vanliga varumärken, firmanamn och produkter när det kommer till domännamnsregistreringar. Komplettera med en relevant mängd generiska begrepp knutna till er bransch eller verksamhet, och överlåt sifferhanteringen till ekonomiavdelningen istället.